Prosecco - Friends & Rosario ristorante

Objavte skutočný rozdiel medzi Šampanským a šumivým vínom Prosecco

Že nie je šumivé ako šumivé? Objavte skutočný rozdiel medzi Šampanským a šumivým vínom Prosecco.

Kto by nepoznal lahodnú chuť šampanského, však? Ak sa ale ocitnete v tradičnej talianskej reštaurácii a ste milovníkom šumivých alkoholických nápojov, rozhodne nesmiete odísť bež ochutnávky pravého talianskeho Prosecco šumivého vína.

Aký je rozdiel medzi ChampagneProsecco?

Milovníci kvalitných šumivých alkoholických nápojov iste vedia, že prvý markantný rozdiel medzi ChampagneProsecco vínami je v krajinách ich pôvodu. Zatiaľ čo Champagne pochádza z rovnomennej oblasti Champagne vo Francúzsku a jeho pôvod je spojený so známym menom Doma Pérignona, Prosecco má svoje korene v Taliansku asi 24 km od Benátok v okolí mesta Treviso. Ako prvý túto šumivú verziu vína vyrobil Carpené Malvolti v roku 1868.

Rozdiel je i v tom, že tieto dva nápoje sú vyrábané rozdielnymi spôsobmi čo ovplyvňuje najmä ich cenu.  Champagne sa vyrába „tradičnou metódou“ a Prosecco zasa „tankovou metódou“. Ak sa na vec pozrieme z technického hľadiska, tak zistíme, že Champagne je oveľa drahšie na výrobu ako Prosecco, čo však nemá žiaden súvis s chuťou alebo kvalitou šumivého vína. Prosecco dokáže očariť svojou ovocnou a kvetinovou vôňou.

Chuť vína musí súznieť s jedlom

Vína so značkou Champagne sa pýšia svojou citrusovou, toastovou alebo mandľovou chuťou. Príjemne dokážu prekvapiť chuťou bielej čerešne alebo bielej broskyne. Vďaka svojej suchej konzistencii  a prirodzenej kyslosti sa ako aperitív najlepšie dopĺňajú s jedlami ako sú mäkkýše, nakladaná zelenina a chrumkavými vyprážanými predjedlami alebo zemiakovými hranolčekmi.

Najlepšie Prosecco vína vám dokážu ponúknuť príchuť zeleného jablka, hrušky alebo cukrového melónu. Dokážu však aj prekvapiť netradičnou príchuťou tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky alebo medového plástu. Sú skvelým nápojom nielen ku tradičnej talianskej pizze, ale vďaka svojmu sklonu ku sladkastej príchuti sa skvele hodia ku chuti údenín ako je napríklad prosciutto. Ovocné príchute Prosecca môžete pokojne spojiť aj s inou ako len  tradičnou talianskou kuchyňou. Thajské nudle alebo sushi vám bude chutiť ešte lahodnejšie vďaka tomuto lahodnému šumivému nápoju.

Sumár
Objavte skutočný rozdiel medzi Šampanským a šumivým vínom Prosecco
Názov článku
Popis
Že nie je šumivé ako šumivé? Objavte skutočný rozdiel medzi Šampanským a šumivým vínom Prosecco. Kto by nepoznal lahodnú chuť šampanského, však? Ak sa ale ocitnete v tradičnej talianskej reštaurácii a ste milovníkom šumivých alkoholických nápojov, rozhodne nesmiete odísť bež ochutnávky pravého talianskeho Prosecco šumivého vína.
Autor