najlepsia restauracia v nitre

Morské plody po taliansky, zoznámte sa s prekvapením na tanieri

Talianska kuchyňa. Určite ste si ihneď predstavili pizzu, prosciutto, parmezán, cestoviny, panini, bruschettu, ba dokonca kávu. To, čo si však mnohí neuvedomujú až kým neokúsia pravú taliansku kuchyňu s pravým talianskym šéfkuchárom je, že veľa tradičných jedál pozostáva najmä z čerstvých morských plodov.

 

Dary mora by na tanieri dobrej talianskej reštaurácie nemali byť žiadnym prekvapením, keďže aj väčšina z 20 regiónov v Taliansku má svoj vlastný kúsok pobrežia. Nitra, mesto kde sídlime, síce more nemá, no za čerstvými plodmi mora predsa len nemusíte cestovať stovky kilometrov, pretože dlhú cestu za vás robíme my. S výnimočnou chuťou mora sa tak môžete oboznámiť priamo u nás vo Friends&Rosario ristorante. Aby ste vedeli aké morské plody na našom stole očakávať pozrieme sa na ne bližšie.

 

Astice Europeo (európsky homár)

Aj keď talianske reštaurácie niekedy ponúkajú drahšiu alternatívu, ktorou je Aragosta (stredomorský homár), pri príprave jedál sa uprednostňuje druh s väčšími klepetami – európsky homár. Servíruje sa celý, grilovaný s olivovým olejom a bylinkami alebo očistený s cestovinami a mäsom. Najlahodnejšie mäso je z chvosta a klepiet, vyskúšajte i jeho kombináciu s pikantnou omáčkou.

 

Calamaro Europeo/ Totano (kalmár)

Svoje miesto má v talianskej kuchyni už od nepamäti a existujú preto desiatky až stovky spôsobov na jeho prípravu. Telo kalmára dokáže šéfkuchár naplniť rôznymi ingredienciami, zapiecť, nakrájať na prstence a vypražiť alebo pokrájať na drobné kúsky do rizota či cestovín z morských plodov. Vyprážané chápadlá sú absolútnou delikatesou, pričom ich atrament sa využíva na dochucovanie.

 

Gambero (krevety)

Pravé krevety na taliansky spôsob očakávajte varené a servírované neolúpané s rukolou i parmezánom. Takto si totiž zachovávajú 100% chuť a tento gurmánsky zážitok určite oceníte. Ďalej sa môžu smažiť, grilovať a zmiešať s morskými lastúrnikmi napríklad do cestovín alebo si doprajte náš tatarák z červených kreviet.

 

Seppia (sépia)

Podobne ako kalmár i čierny atrament zo sépie je cenným dochucovadlom a farbivom v talianskej kuchyni. Navyše dokáže zahustiť omáčky a jemné mäso zo sépie dodáva exotickú príchuť rôznym pokrmom od cestovín až po šaláty.

 

Polpo/Polipo/Octopus (chobotnica)

Zrejme najbežnejšie a najpopulárnejšie predjedlo v Taliansku. Charakteristická je vychladená spolu so zemiakmi, no gastronomický zážitok ponúkne i chobotnicový šalát s rukolou, ktorý vám pripraví aj nás šéfkuchár Rosario. Samozrejme, nezabúdame ani na hlavné jedlá, kde obľúbené recepty z chobotnice majú svoje delikátne miesto.

 

Taliani hovoria: „Varenie je záležitosťou lásky a času. Čím viac času a lásky mu venujete, tým lepšie jedlo vznikne.“

 

Scampi (nórsky homár)

Možno vám viac napovie názov langusta. V podstate ide o väčšie krevety s veľmi podobnou chuťou, ktoré sa servírujú vcelku, najčastejšie grilované v olivovom oleji s bylinkami.

 

Capasanta (hrebenatka)

Mušľa sv. Jakuba je symbolom španielskej púte Santiago de Compostela a v jej ikonickej vrchnej schránke môžu byť servírované predkrmy ako rozdrvený zapekaný chlieb s bylinkami alebo krémová omáčka. Lahodné mäso z lastúrnikov sa tepelne upravuje a samotné je ingredienciou na výrobu delikátnych omáčok k cestovinám.

 

Cozze (slávky)

Sú najznámejším druhom morských plodov na talianskom menu, podávané s cesnakom, bylinkami, kvalitným vínom a chlebom. Vynikajú jemne slanou a štipľavou chuťou, no surové môžu byť horké. U nás sa určite nepopálite pri výbere predjedla v podobe pikantných slávok, ich jedinečnú chuť jednoznačne odporúčame.

 

Ostrica (ustrice)

Už taliansky názov sa nápadne približuje slovenskému. Domáci Taliani sa im v lete vyhýbajú, pretože sa ľahko rozvaria, no v tých najlepších talianskych reštauráciách  sú podávané počas celého roka, kde podliehajú prísnym hygienickým opatreniam. Pripravujú sa surové, smažené , pečené, gratinované dokonca aj údené a ich lahodná mäsitá chuť nemá konkurenciu.

 

Vongole(srdcovky)
Malé mušle pripomínajúce srdce – srdcovky, ktoré sú najčastejšie varené vo víne s citrónovou šťavou, cesnakom a bylinkami a podávané s rôznymi druhmi omáčok a cestovín, medzi ktorými nesmú chýbať ani špagety. Tie nájdete i v našej ponuke, tešíme sa na Vašu návštevu.

 

 

Sumár
Morské plody ako dary mora
Názov článku
Morské plody ako dary mora
Popis
Morské plody ako dary mora
Autor