Kvalitné víno

Toľko druhov, odrôd, značiek, či ročníkov vín, že občas je problém trafiť klinec po hlavičke a vybrať si to správne víno. Ak to nechcete nechať len na svojej intuícii, či sa riadiť podľa peknej fľašky vína, ktorá Vás očarí, prinášame Vám pár tipov a rád, ako sa v tom množstve vín nestratiť a rozpoznať kvalitné víno.

Ako vraví staré známe porekadlo: “Čím  je víno staršie, tým je lepšie.” U vín neplatí, že vek je len číslo. Mnohé vína na dosiahnutie svojej dokonalej chute a kvality musia proste dozrieť. Prezradíme Vám, že na vyzretie sú najvhodnejšie sladké a červené vína.

Kvalita vína sa odvíja najmä od roku, v ktorom bol zber. Z akej oblasti víno pochádza, aké boli prírodné podmienky, počasie, klíma, druh pôdy, atď. Tieto podmienky mohli byť napríklad pre francúzske vinárne úplne vyhovujúce a pre tie slovenské zasa nie. Alebo pokojne naopak 🙂 Taktiež sa môže stať, že dve fľaše vína z tej istej odrody, budú chutiť odlišne. Jedno môže byt kyslejšie, druhé zas o čosi sladšie. Dôvodom sú práve všetky tieto faktory, ktoré chuť vína ovplyvňujú.

Neoddeliteľnou súčasťou vína je jeho chuť a vôňa. Nie každý však pri degustácii vie rozpoznať jeho jednotlivé vône a chute. Ak si však víno vychutnáte, poprevaľujete na jazyku, niektoré chute budete cítiť viac ako iné. Kvalitné víno by malo byť komplexné, s veľkým množstvom chutí, ktoré sú v rovnováhe. Naša rada – chutnajte a chutnajte 🙂

Čo Vám jednoznačne pri výbere vína pomôže – sú etikety. Dozviete sa z nich naozaj veľa. O aký druh vína ide, akú odrodu, ročník, z akej oblasti pochádza. Dokonca z etikety zistíte, aké ocenenia dané víno získalo. (ak nejaké získalo) Takže čítajte 🙂

Lepšie sa rozhodnúť Vám pomôže otázka: “Máte radi sladké víno, alebo nie?” Vína suché a polosuché bývajú síce trpkejšie, pretože majú menší obsah cukru než vína polosladké a sladké, ale zase sú viac ľahké a svieže. Červené vína sú spravidla ťažšie.

No a čo mnohokrát naozaj neplatí je, že drahšie víno musí byť aj kvalitnejšie. Na cenu vína totiž nevplýva len samotná odroda a kvalita vína, ale aj náklady spojené s výrobou. Malovýroba/veľkovýroba, dodávateľsko-odberateľské vzťahy, atď.. Tieto a mnohé ďalšie veci sa môžu odzrkadliť na cene vína. Preto musíme podotknúť,že aj medzi tými lacnejšmi vínami sa nájdu také, ktoré naozaj stoja za to.

A na záver ešte posledná rada: Suché a polosuché vína sa hodia najmä k syrom a pokrmom z mäsa. Červené víno je vhodnejšie ku červeným mäsám ako je hovädzie bravčové mäso a biele víno ide skôr k bielemu mäsu – ryby a hydina. Polosladké vína sú vhodné napríklad k cestovinám či zeleninovým pokrmom. Sladké vína sú zase skvelým doplnkom sladkých dezertov. Takže aj jedlo, ktoré sa chystáte vychutnať, Vám pomôže vo výbere vína.

 

Ak si však stále nie ste istý svojou voľbou alebo ste nerozhodný, nechajte to na nás,

 s radosťou Vám poradíme 🙂