Je ryba čerstvá?

Čerstvá ryba je skutočná delikatesa. Možno si poviete, že ste už ryby konzumovali a možno si pravidelne objednávate svoju obľúbenú rybu v reštaurácií a vždy si na nej aj pochutnáte. Ale ste si istí, že ste mali na tanieri skutočne čerstvú rybu? Ešte neznamená, ak je v menu lístku napísané, že je ryba čerstvá, tak že aj bude.

Ak ste niekedy už jedli čerstvú rybu, potom viete, že je skutočne poznateľný rozdiel, ak je pokrm pripravený z čerstvej ryby. Pokiaľ sa nepoužíva čerstvá a kvalitná ryba, potom vôbec nechutí tak, ako by mala. Čerstvosť ryby je azda najlepším znakom kvality. A viete, ako rozpoznáte či je ryba čerstvá? Všímajte si hlavne tieto znaky:

Oči dokážu veľa prezradiť

Čerstvá ryba má mať vypuklé čisté oči, bez zákalu. Zrenice musia byť jasne ohraničené. V oku by nemal byť vidieť žiadny zákal a nemali by byť ani zapadnuté.

Hladká koža, elastická svalovina a pevné kosti

Čo sa týka kože, tá by mala byť neporušená, lesklá a hladká, a to bez vyblednutia a hlienovitého povlaku. Svalovina má byť pevná a pri stlačení by sa mala vyrovnať, čiže by mala byť aj elastická. Kosti musia byť pevné.

Plutvy bez poškodenia

Plutvy by mali byť bez poškodenia, prípadne s minimálnym porušením. Ak sú poškodené, vypovedá to o tom, že sa ryba dlho prevážala alebo bola v preplnených sieťach. Ak sú plutvy slizké a zlepené, znamená to zlé skladovanie.

Červené žiabre sú znakom čerstvosti

Pokiaľ sa jedná o čerstvú rybu, žiabre na nej by mali byť jasne červené, čo je zároveň dôkaz toho,  že ryba nie je príliš dlho zabitá a žiabre by mali byť nezlepené, teda musia byť jednotlivo rozpoznateľné. Musia byť bez slizu a škvŕn.

Pach by mal byť príjemný, nie rybací

Myslíte, že čerstvá ryba smrdí? Rozhodne by nemala zapáchať. Podľa pachu vám ryba o sebe dokáže veľa prezradiť. Zamerajte sa na žiabre, tie nesmú byť cítiť rybacím zápachom. Ak ho cítite, ryba určite nie je čerstvá. Morské ryby by obzvlášť mali voňať po slanej vode.

Mäso čerstvej ryby je biele a tuhé

Čo sa týka mäsa, to by malo byť biele až červenkasté. Hlavne by malo byť tuhé. Nesmie byť blatistej farby ani zažltnuté, taktiež nesmie byť suché. Ale napríklad také mäso čerstvého tuniaka je bordovo-červenej farby, čím vypovedá, že je skutočne čerstvá.

Reštaurácia s kvalitnými druhmi čerstvých rýb

Poznáte reštauráciu, kde si dajú skutočne záležať na čerstvosti a kvalite surovín? V Nitre sa nachádza reštaurácia s názvom Friends & Rosario Ristorante, ktorá ponúka špeciality talianskej kuchyne. Kuchyňu vedie špičkový kuchár Rosario z Calábrie, ktorý dbá predovšetkým na čerstvosť a kvalitu surovín. Môžete si objednať špeciality z čerstvých morských rýb ako morský vlk, pražma, tuniak či kambala. Z reštaurácie si zaručene odnesiete gastronomický zážitok.